top of page
  • ZeynepSena

Ormanın İçindeki Cam Sanatı

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022

Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Beykoz’da Abraham Paşa Korusu olarak bilinen 360 dönümlük bir arazide bulunmaktadır. Korunun içinde bulunan tarihi binayı Sultan Abdülaziz döneminde paşalık rütbesi alan ve sonra vezirlikte yapan Ermeni asıllı Abraham Paşa yaptırmıştır. Paşanın yaptırdığı ahır binası restorasyon sonrası 12 Nisan 2021’de Milli Saraylar Başkanlığına bağlı olarak müzeye dönüştürülmüştür. Taş örgü olan müze binası U planlı olup içinde bir avlu yer almaktadır.

Beykoz Cam ve Billur Müzesi

Müze tematik olarak belirlenmiş 12 bölümden oluşur

Selçuklu ve Osmanlı cam sanatına ait yaklaşık 1500 eserin sergilendiği revzenlerin ışık oyunlarıyla göz doldurduğu ve Avrupa camlarının sergilendiği müze 3000 metrekare alan üzerine kuruludur. Müzedeki dikkat çekici eserler arasında Sultan 2. Mahmud’un saltanat arabası, kristal piyano, serbest üfleme tekniği ile yapılan 1237-1246’ya tarihlenen yıldızlarla ve minelerle dekore edilmiş bir Kubat Abad tabağı, Çeşm-i Bülbüller, ibrikler, kandiller, laledanlar, revzenler bulunmaktadır.


Osmanlı imparatorluğu döneminde Beykoz’da bulunan Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümayunun’dan esinlenilerek müzenin ismi bugünkü adını almıştır. Türk cam sanatının sergilenerek dünyaya tanıtılması amacıyla kurulan müzede kütüphane, sergi alanı, atölye, kafe ve hediyelik eşya ofisi vardır.


Beykoz Cam ve Billur Müzesi - Milli Saraylar



Fotoğrafçıların göz bebeği ve çocukların ilgi odağı


Abraham Paşa korusu içinde bulunan bitki ve ağaçlar özenle seçilmiş bunlardan dikilen huş ağaçları Türkiye’deki nadir örneklerdendir. 117 çeşit ağaç türüyle ve bahçesinde serbest gezinen tavus kuşları ve tavşanlarla fotoğrafçıların her mevsim ilgi odağı haline gelmektedir.




41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page