top of page
  • ZeynepSena

İslam Tarihinin 1200 Yıllık Mirası

Güncelleme tarihi: 4 Tem 2022




Çamlıca Camii Külliyesi bünyesinde yer alan İslam sanatının 7. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan yolculuğunu yansıtan müzede 10 bin metrekarelik alanda 700’e eser sergilenmektedir. Müzede bulunan eserler; Topkapı Sarayı Saray Koleksiyonları Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türbeler Müzesi ve Vakıflar Müzesi Koleksiyonundan derlenen, daha önce sergilenmeyen eserlerle hazırlanmıştır.


15 tematik durak

İslam Medeniyetleri müzesinde 15 tematik durak vardır. Duraklarda bağzıları; İlk Mabet Kabe, İslamda Bilim, Destimal Geleneği, Türk Çin Sanatı ve en dikkat çekici duraklardan biri Kubbe Enstalasyonudur.


Abı Hayat bölümünde su ile başlayan serüven hayat, hemhal olma, bahçe ve abı hayat ile on buluyor. İslam inancının suya atfettiği öneme binayen oluşturulmuş olan durak Nahl suresinin 10. ayeti olan ‘Gökten su indiren O’dur’ ilham alınmıştır.




Teknoloji İle İç İçe Modern Bir Müze


Müze içerisinde dikkat çekici eserlerden biri de Cizre Ulu Camii kapısıdır. Kapının ejderha formundaki tokmağının diğer eşi 1969’dan bugüne Danimarka’da sergileniyor. Müzenin sergi ve tasarım projesini gerçekleştiren DOX Architecture firması aynı zamanda Müze Gazhane projesi ile mimarlık yıllığı 2021 seçgisinde yer aldı. İslam medeniyetleri tarihinin 1200 yıllık mirası audio, video ve mapping uygulamaları ziyaretçilere sunuluyor.


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page